Een afbeelding bewerken, tips!

Regelmatig verse afbeeldingen of foto's plaatsen op je website is een goed idee. We helpen je even op weg om dit iets makkelijk te maken.

ALGEMEEN:

  • liggende/landscape/horizontale afbeeldingen zijn in de meeste gevallen op je website handiger
  • Formaat: in een artikel is 1200 pixels breed vaak voldoende, schermbreed volstaat 1920 pixels breed
  • 72 dpi is voor een website voldoende
  • Gebruik bij voorkeur eigen foto's! Proffessionele foto's zonder twijfel een plus, maar we lopen (bijna) allemaal met een camera op zak. Gebruik die ;-)

DESKTOP:

Simpel en snel een foto bijsnijden? Gebruik dan gratis: knop-foto-bewerken.jpg Je kunt deze tool in elke browser gebruiken. Pas eenvoudig het formaat van een foto aan, maar ook bijsnijden is een mogelijkheid.

MOBIEL:

Je website bijhouden vanaf je mobiel raden we je dringend af (ja, het kan wel, maar je wordt er echt niet gelukkig van). Voor eenvoudige foto bewerking is je mobiel wél handig. Er zijn legio handige app's. Gratis (let wel even op de in-app aankopen) of voor een klein bedrag. Zelf in je standaard foto-app kun je je wijzigingen zoals als bijsnijden eenvoudig uitvoeren.

Wil je nét iets meer?

  • Photoshop Express is geschikt voor Apple, Android en Windows en biedt heel overzichtelijk de basis (bijsnijden, filter, tekst toevoegen, gezichten vervagen, collage...).

Nog een paar tips:

Optimaliseer de afmetingen: Vraag jezelf af of een afbeelding van 4.000 bij 3.000 pixels nodig is op je website. Vaak is een veel kleinere afbeelding al voldoende. Houd een breedte van maximaal 1.000 pixels aan. Wordt je afbeelding op de site kleiner weergegeven, maak dan een kleinere versie (kopie) die overeenkomt met de gewenste afmetingen. Kies het juiste bestandsformaat:

  • PNG Deze afbeeldingen hebben een betere kwaliteit dan GIF. Je kunt dit formaat gebruiken voor simpele foto’s of plaatjes met kleurverloop. Ook hier is de mogelijkheid tot transparantie.
  • JPG Voor wat ingewikkeldere afbeeldingen en foto’s met veel diepte, schaduwen, kleuren en overloopjes kun je het beste JPG gebruiken. Het geeft de mooiste kwaliteit, maar er is geen transparantie mogelijk. Zet zoekwoorden in de naam van je afbeelding:
  • De naam van je afbeelding is een van de manieren om zoekwoorden toe te voegen aan je website die Google wel ziet, maar je bezoeker niet. Google kan aan de naam van aan afbeelding heel veel info opmaken van de inhoud van de pagina. Gebruik je dus een afbeelding op een specifieke pagina, maak de naam dan omschrijvend voor die pagina. Gebruik je een afbeelding op meerdere pagina’s maak hem dan omschrijvend voor het onderwerp. Een afbeelding met als naam CN-2587.jpg zegt niks over de inhoud. Maar als je dit plaatje ziet met een naam als sterrenhemel-in-alaska.jpg zegt veel meer.

Wil je meer mogelijkheden?

Dan kost je weg vinden in een programma iets meer tijd. Pixlr, Gimp of Inkscape zijn leuke programmas, maar vragen wel enige handigeheid. Oefening baart kunst is daarbij het devies. Op Youtube vind je veel intructie video's hiervoor.

Vul een geldig e-mailadres in